Alpagut üzere Dünya kupası sona erdi

//Alpagut üzere Dünya kupası sona erdi

Alpagut üzere Dünya kupası sona erdi

25 kasım 2017 tarihlerinde Azerbaycanın baş kenti Baküde, Serhetçi Olimpia Spor Kompleksi’nde Alpagut Turan Savaş Sanatı üzere Dünya kupası yapıldı. Belirtelim ki, musabaka Azerbaycan Gençlik ve Spor Bakanlığı ve Azerbaycan Savaş Sanatları Federasyonları Birliği tarafından tasdik edilerek onaylanmıştır.

Musabakanı Dünya Alpagut Federasyonu ve Azerbaycan Alpagut Federasyonu tarafından oluşturulan organizasyon kurulu gerçekleştirdi. Musabakada Azerbaycan başta olmak üzere, Almanya, Türkiye, Türkmenistan, Kazakistan, Qırğızstan, İran, Gürcistan, Rusya, Macarstan, Nepal, Hindistan, Pakistan, Bengla, Ukrayna takımları katıldı. Musabakanın açlış töreninde devlet yetkilileri, tanımış sivil toplum kuruluşları ve spor uzmanları, spor ustaları vb. konuklar katıldı.

Alpagut savaş sanatının kurucusu, Dünya Alpaqut Federasyonu Yönetim Kurulu başkanı Kutsan Vasif Namazov konukları selamlayarak, Alpagut Turan savaş sanatının gelişiminden, tarihinden ve geleceğinden söz etti, bu spor dalı hakkında görüşlerini iletti. Vasif Namazov yarışı açık ilan etti. Sonra Azerbaycan Cumhuriyeti’nin Devlet Marşı seslendirildi.

Devlet Marşından sonra söz sonraki konuşmacılara verildi. Azerbaycan Savaş Sanatları Federasyonları Birliği başkanı Azer Həsənsoy bu gibi musabakaların Azerbaycan’da yapılmasını ülke sporunun sonraki başarısı olarak değerlendirdi ve Alpaqut savaş sanatına artan ilgiden bahsetti.

Daha sonra söz alan Bakü Şehir Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü başkanı Rafik Abbasov Azərbaycanda devlet tarafından spora gösterilen ilgi ve destekten bahsederek, Alpagut spor türünün de gelişiminin bu ilgi sonucunda gerçekleştiğini vurguladı.

Azerbaycan Alpagut Federasyonu başkanı Agil Acalov ise konuşmasında, ülkemizde sporun gelişmesi ve kalkınması yönünde Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev başarılı spor politikasından söz açtı.  “Alpaqut Turan savaş sanatının popüler spor türüne dönüşmesi gençlere oluşturulan ilginin nəticəsidir “- fikirlerini kaydeden Agil Acalov Gençlik ve Spor Bakanlığı’na teşekkür ederek, hatırlattı ki, II Dünya Kupası’nın Azerbaycan’da yapılması elde edilen başarıların ve desteğin sonucu olarak değerlendiriliyor.

Sonda Dünya Alpaqut Federasyonu’nun onursal başkanı Ferid Alizade konuşma yaparak belirtti, bu tür saygın musabakanın ülkemizde yapılması, ayrıca Alpaqut savaş sanatının kısa zamanda dünyada tanıtılması dünyada bu spor dalına artan ilginin bariz göstergesidir.

Sonra yarışı izlemeye gelenlere “Sema” dans grubunun birbirinden ilginç dans kompozisyonları sunuldu ve Şarkıcılar türkü okudu.

Belirtelim ki, yarışmalar Alpaqut savaş sanatının Aypara, Batur, Caymaz ve Guraş sistemleri üzere yapıldı. Musabakaya start verildikten sonra milli takımlar arasındaki mücadeleler yapıldı. Sonuçta Azerbaycan’ın milli takımı Dünya Kupası’nın 1.ciligini kazandı. İran İslam Cumhuriyeti takımı 2, Türkiye Cumhuriyeti’nin milli takımı ise 3’inci sırayı aldı.

NOT:  Musabakanın sonucları yakın zamanda ilan edilecek

2017-12-20T21:04:49+00:00

About the Author: