İkinci alpagut dünya şampiyonasının açılış töreni 22 Kasım’da Sarhadchi Spor Olimpiyat Merkezi’nde yapıldı.

Açılış töreni ülke takımlarının geçit töreni ile başladı.

Açılış töreninde konuşan Dünya Alpagut Federasyonu Başkanı Nizami Jafarov, Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in dikkat ve ilgisi sayesinde Azerbaycanda sporların hızla geliştiğini söyledi. Türkçe konuşan halkların eski dövüş sanatlarının kapsamının yıldan yıla genişleyeceğine olan güvenini dile getirdi: “Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in özel ilgisi nedeniyle ülkemizde spor hızla gelişiyor. Bu ilgi ve özen sonucunda temsilcilerimiz uluslararası arenalarda büyük adımlar atmaktadır. Türkçe konuşan halkların eski dövüş sanatlarına ilgi artıyor ve bu tür sporların dünyada yaygınlaşacağına inanıyoruz. ”

Azerbaycan Alpagut Federasyonu Başkanı Gudrat Nuriyev, Dünya Alpagut Federasyonu Birinci Başkan Yardımcısı Ganira Pashayeva, Azerbaycan Mücadele Federasyonu Derneği Azer Hasansoy, Olimpiyat Şampiyonu Elnur Mammadli, Dünya Alpagut Federasyonu yönetim kurulu başkanı Kutsan Vasif Namazov ve diğer konuklar söz alarak Alpagut savaş sanatının dünyadakı hızlı gelişiminden ve devletin desteginden söz açtılar.

24 ülkeden 500’den fazla sporcunun katıldığı Alpagut savaş sanatının Ayça, Batur, Caymaz, Gürşak olmak üzere beş tür dövüş sisteminde yarışmaya girdiler. Bu yarışmaya ev sahivi olan Azerbaycan, turnuvada 200’den fazla sporcu tarafından temsil ediliyordu.

Üç gün devam eden Dünya şampionasının sonuçlarına göre, Azerbaycan takımı genel sıralamada birinci oldu. İkincilik Türkye takımı, üçüncü – İranlı Alpagutçular tarafından alındı.

Yüksek puan alan sporcular ödüllendirildi. Kazananlar, Dünya Alpagut Federasyonu’nun 1.as başkanı Ganira Pashayeva tarafından takdim edildi.